”När förändringsvindar blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger vindkraftverk”
Många bär i dessa tider på en oroskänsla.
Senaste forskning om vår hjärna visar att förutsägbarhet är ett grundläggande behov som hjärnan då den utmanas i detta uppfattar som ett överlevnads ärende. Alltså aktiveras samma område i hjärnan hos dina medarbetare i nästa APT möte som om en huggorm lurar i vassen när du presenterar en för organisationen nödvändig och i din uppfattning liten omorganisation,. När sedan dina medarbetare inte gör enligt den nya planen utan som de brukar göra så aktiveras även detta område i din egen hjärna.
En människa som befinner sig under hot reagerar med överlevnadsbeteende, det vill säga slåss, flyr eller spelar död/gör ingenting. Istället för att verkligen göra det vi är skapade att göra vid förändring eller hot om förändring drar en inre intern battle igång som står mellan yttre förväntningar på beteende och våra inlärda.
Hur en människa upplever en förändring, påverkas av både uppväxt, genetik, hur livet ser ut just nu men också av hur mycket övning personen har i att hantera liknande situationer. Att lära sig ”sina” mönster och styrkor samt sina sårbarheter är en viktig del i att kunna hantera en situation där mycket förändras utan möjlighet till påverkan många gånger. Ett viktigt redskap inom självledarskap. Detta gäller alla människor oberoende roll eller uppdrag. Tänk dig en hotad människa som leder en annan hotad människa. Kan funka väldigt bra i en reell hotfull situation men inte på kontoret och troligtvis ännu sämre i det virtuella kontoret med distansledarskap.
Hur du som chef/ledare arbetar för att både utveckla dig själv samt stödja medarbetare i detta kan vara avgörande för om dina medarbetare nyfiket och utforskande samarbetar med dig lösningsfokuserat eller sticker huvudet i sanden problemorienterat med förhoppningen att det snart ska gå över. Hur gör ni?
En bra grund är att göra “Andningsövning för återställning” och gå kursen “Hantera din oro” för mer kunskap och ökad förmåga att fokusera på viktiga saker. Du hittar den i vårt utvecklingsrum.