Vi lever i en ny tid där människor har nya beteenden. Vissa bra, andra tveksamma. Det fick mig att tänka på de sju dödssynderna, högmod, vällust, frosseri, girighet, lättja, vrede och avund. De kändes lite väl gamla vilket ledde mig till en uppdaterad variant.
Stefan Einhorn skrev boken De nya dödssynderna 2014. Han sökte inte i de religiösa skrifterna utan vände sig till en expertpanel, opinionsundersökningar med djupintervjuer av en stor grupp människor. Han fick fram de egenskaper som svenska folket tycker sämst om. Boken har några år på nacken och ändringar kan redan ha skett.
GIRIGHET, ansågs som människans sämsta egenskap. Överdriven längtan att samla pengar och materiella tillgångar bara för att vi kan eller som skydd för olycka och grått väder.
FRÄMLINGSFIENTLIGHET som kan vara både dold och öppen. En diskussion vi väl känner vi igen och hur den förändras med tiden.
TRÅNGSYNTHET, dvs fördomsfull, intolerant och avsaknad av perspektiv. Det sägs att myntet alltid har två sidor men insikten verkar tunnas ut i korrelation med det kontantlösa samhället.
ÖVERSITTERI, att trycka ner andra för sin egen bekräftelse syns på arbetsplatser om än i sofistikerad form. Hur har homeoffice förändrat detta? Vad händer med översittaren utan publik på plats?
HÄNSYNSLÖSHET, att inte bry sig om andras lidande. Att grandiost trotsa de föreskrifter vi har och samtidigt rättfärdiga sitt beteende med en tveksam sanning, en s k fake news. Känns det igen?
HAT och stark polarisering, vi och dem. Till och med Mellanmjölkens land Sverige där lagom alltid varit bäst verkar smittat. Lyssnandets konst verkar avlägset.
FALSKHET, att känna sig lurad väcker vår sociala hjärnas starka behov av rättvisa och göder konflikter och ett urtida stenåldersbeteende.
Att reflektera över sig själv är första steget till utveckling. Alla andra borde inte skärpa sig. Du borde skärpa dig! Att se sin omvärld och reflektera över den är också utveckling. Vi kan alla förändras men vi måste göra det själva – det går inte att förändra någon annan!
Om detta handlar Leda Medvetet och Våga Vilja Växa, kursen du aldrig glömmer. Håll koll på ledamedvetet.se