…nog för att lyhört våga lyssna till mjuka värden, tala känslo-SPRÅKET, med dig själv och andra.
På Wikipedia kan du läsa; ”språkets bärare är talet, tankar och skrift”. Bärare som fylls med det inlyssnande.
Hamnar du ofta i konflikter? Når du inte dina mål? Tycker du att alla andra borde skärpa sig? VARFÖR?
Kanske lyser din STATUS- eller ORÄTTVISA-flagga röd. Det orsakar många konflikter på våra arbetsplatser.
Nyfiken? Läs mer om SACRF; https://neuroleadership.com/research/tools/nli-scarf-assessment/
Hur är ditt inre lyssnande? Utan den sker lyssning endast på nivå 1. Där tolkas allt du hör från dina omedvetna värderingar och ouppfyllda drömmar. Tolkningen blir därefter, hamnar i bäraren och kommuniceras. Du går på ”tunn is”.
Betyder bra SCARF-KOLL att du aldrig hamnar i konflikter? Förhoppningsvis inte eftersom det då är högst troligt att du begraver huvudet i sanden istället för att skapa mod nog att nyfiket möta konflikten och blir en del av lösningen?
Tips från Coachen; Ställ nyfikna frågor till dig själv som; Kan vi göra annorlunda? Ska jag ändra mig? Ska någon annan ändra sig? (vilket är omöjligt utan medvetenhet och vilja hos den andra)
Ibland är lösningen att lämna trots att du inte vet lösningen.
Vi svenskar sägs vara världsbäst på tillit och den förmågan testas. Oftast går det bra och du tittar tillbaka rikare på erfarenheter. Priset för att stanna kan du endast gissa.
Nyckeln som passar låset till din fulla kompetensportfölj kan vara att transparent be om hjälp. Det naturliga är emot dig och skyddet lurar.
Koden kommer att vara en avgörande kompetensdel för att lyckas i vår digitala tid där bekräftelse utifrån kan komma att stanna vid en Like eller Delning online, om ens det.
Oavsett om du är chef eller medarbetare så kommer din förmåga att skapa inre tillit till ditt värde bestämma graden av din nyfikna förändringsaptit, trygghetsnarkomanins motsats.
En funktionell organisation består av modiga anställda vars mod endast kan fortsätta växa först när organisationen tillåter det och organisationen är vi.
Hur är det där du jobbar? Vad är ditt bidrag?
Vi berättar gärna mer om inre lyssning. www.ledamedvetet.se