Tänk att ett så alldagligt ord som borde har en sån förmåga att ställa till det för oss. Ordet, en tanke utan handling, känns ändå för mig som om jag blir tillrättavisad eller som att jag är dålig snarare än bra. Troligtvis grundar sig det i mina värderingar inlärda sedan barnsben då mina föräldrar präntat in vad jag borde göra och inte.
Ord kopplat till våra värderingar har extra laddning. Lägger vi sedan till kulturella skillnader såväl som tidsenliga så blir det ännu mer komplext.
Jag är en person som ofta tänker “borde göra” istället för “ska göra”. Det leder till att uppgifter inte alltid blir gjorda direkt, i värsta fall inte alls och mina borde-listor kan bli långa och väcka känslor av otillräcklighet och skuldkänslor. Därtill krockar sedan mina borden med andras.
Utan övning i medvetenhet och självreflektion om sina tillkortakommanden och egna beteenden är det då lätt att falla in i beteenden av offerkofta och härskarteknik.
Ni känner kanske någon som borde skärpa sig? 😉
Efter förhandling med mig själv så sorterar jag numera mina borden i vad jag faktiskt är villig att göra och inte. En del borden har jag befriat mig från. De som kvarstår väljer jag att hålla kvar. Det känns bättre att vara medveten om de borden jag gör för andras skull. Jag kan då till och med känna glädje att göra dem. Det har jag gett mig större svängrum för vad jag själv tycker är viktigt.
Det praktiska med borden är dock att det underlättar egentligen för alla att veta vi vad vi får eller förväntas göra och inte. Stabilitet och struktur ger trygghet och det vill vi ha. Det tenderar dessutom att underlätta måluppfyllnad positivt.
Vi i Leda Medvetet vill inspirera dig att tillåta dig själv ett visst svängrum för att inte snärjas av alla borden. För att närma dig detta “borde” (;-) du ge dig själv tillåtelse att reflektera och bestämma dig för vilka borden du trivs med istället för att handla automatiskt.
Övningen borde/måste/vill laddar du ner kostnadsfritt på www.ledamedvetet.se. Den kan med fördel även göras på gruppnivå i team där man förstår att engagemang kommer av lust i kombination med ansvar.